Elke lastechniek heeft zijn karakteristieke eigenschappen, het is daarom belangrijk om hierin de juiste keuze te maken. In kunststof is men zeer flexibel en kunnen er veelzijdige constructies, voor allerlei toepassingen worden gerealiseerd. Hieronder vindt u een beknopt overzicht van de meest belangrijke lastechnieken die door ons worden toegepast.
Onderstaand is een theoretische uitleg en biedt u daarom geen garantie bij toepassing daarvan.
Laswerk op locatie
Wij verzorgen ook de laswerkzaamheden op locatie. Met speciaal en volledig ingerichte servicewagens zijn onze montageploegen dagelijks onderweg. Onze medewerkers zijn RTD gecertificeerde lassers en bevoegd om Gas (Gasteq) en Water (Kiwa) leidingen te lassen van 20 mm t/m 630 mm.
Extrusielassen
Toepassing – Bij allerlei PE/PP constructies met plaat materiaal of bij verwerking van dikwandig materiaal.
Principe – De extruder voedt zich met PE/PP lasdraad (2 mm t/m 5 mm) vanaf een rol. Direct bij opname wordt het lasdraad warm en neemt de wormschroef dit op om het te verwerken tot een plastische massa. Via de uitstroommond verlaat deze massa de extruder en zorgt de lasser ervoor dat met een bepaalde druk, snelheid en geleiding de gewenste lasrups gelegd wordt
Electromoflassen
Toepassing – Wanneer men de voorkeur heeft om met een lastrafo buis en spuitgegoten elektrolas fittingen op eenvoudige wijze aan elkaar te lassen.
Principe – De spuitgegoten fittingen zijn voorzien van een plus en min pool in de vorm van laspinnen.
De stekkers van de lastrafo gaan op de laspinnen en bij één druk op de knop wordt de lasprocedure computergestuurd gestart en beëindigd. Doordat de moffen van de elektrolas fittingen voorzien zijn van een koperen wikkeling die door elektricitische geleiding zeer warm wordt, gaan de buis en de fitting een plastische vorm aannemen. Door warmte-uitzetting van de buis en fitting, koelen deze na de lasprocedure automatisch onder druk af en komt de elektrolasverbinding tot stand.
Spiegellassen
Toepassing – Wanneer men PE/PP buis en of (spie) fittingen aan elkaar wil lassen.
Principe – Door middel van warmte-overbrenging (onder druk) van de lasspiegel op de te lassen buis en of fittingen, wordt het materiaal plastisch.
Wanneer men dit bij de juiste temperatuur en druk gedurende de exacte periode af laat koelen, is de spiegellasverbinding tot stand gekomen.
Draadlassen
Toepassing – Deze lastechniek kan zeer veelzijdig worden toegepast. Met de juiste handigheid kunnen allerlei constructies in de leiding- en apparatenbouw gerealiseerd worden.
Principe – De lasföhn is een handgereedschap voorzien van een lasmondstuk waar de PP/PE/PVC lasdraad doorgehaald wordt. Een warmte-element zorgt ervoor dat de lasdraad (2mm/3mm ) nagenoeg plastisch wordt. Het is aan de lasser te bepalen welke lasdraad hij neemt, hoe snel hij last hoe hard hij op de lasföhn drukt, en hoe hij de diverse lasrupsen in een lasnaad legt.
Moflassen
Toepassing – Bij PP buis en fittingen. Het grote voordeel bij deze lasmethode is dat er aan de binnenzijde van de buis of fitting geen lasril ontstaat, en dus geen vernauwing, vuilzetting of drukverlies in het leidingsysteem.
Principe – Door een warmte-element worden de buitenkant van de buis en de binnenkant van het hulpstuk gelijktijdig plastisch, waarbij de buis en het hulpstuk direct in elkaar geschoven worden, zodat deze kunnen afkoelen.